maandag 4 november 2013

Through your eyes

Doodmoe stapt hij zijn auto uit. De deur gooit hij met een klap dicht en hij zet koers richting voordeur. Met een zucht ziet hij in zijn ooghoek een groen gevaarte staan. Ohja, de container. Heel de buurt haalt het ding op tijd binnen en die van hem staat eenzaam aan de rand van het gemeenteperk. Okay, voor ze straks weer gaan zeuren loopt hij de andere kant op en sjouwt het vieze ding naar de zijkant van het huis. Wat een dag. Lang en loodzwaar. En dat het niet helder in zijn hoofd is helpt ook niet echt mee. Bovendien kan hij zich verheugen op nog een avond in de kou. Die verdomde verwarming is ermee opgehouden en de monteur kan pas morgen komen. Maar goed, wat maakt het uit. Hij had toch geen wilde plannen, dus of hij nou met plaid of zonder plaid om naar de tv zit te staren maakt ook niet echt uit.
Hij zet weer koers naar de voordeur.
Ineens valt zijn blik op vijf kleine witte sneeuwklokjes die dapper boven de natte en verdorde bladeren uitsteken. De groene blaadjes haast onzichtbaar, maar de witte klokjes erg duidelijk.
Tenminste, voor wie het wil zien.
Hij blijft stil staan en haalt even rustig adem. Weg loodzware dag. Weg vooruitzicht van een ijskoude avond. Weg container en nog honderdduizend andere dingen die hoognodig moeten gebeuren. Een glimlach kruipt over zijn gezicht terwijl hij naar de bloemetjes staat te kijken.
Sneeuwklokjes.
Zo klein en onopvallend. Je zou ze haast over het hoofd zien. Maar hij niet. Hij zag ze wel hoor. Net zoals de staartmeesjes die aan een vetbol in de tuin hingen. Of de rode gloed soms ’s morgens die de hemel in vuur en vlam zet terwijl hij voor het stoplicht wacht. En als hij dan naast zich kijkt, zitten mensen verveeld in hun neus te peuteren of aan hun oor te krabben. En ze weten niet eens wat ze missen!
Sacherijnig om de pech die hun leven is binnengeslopen hebben ze geen oog meer voor de kleine dingen. Zijn ze niet meer in staat om te genieten van zoiets simpels als twee zwanen die in een slootje dobberen. Of kinderhandjes die verwoed koekjesdeeg kneden. En daarna die heerlijk versgebakken koekjeslucht die het hele huis doortrekt.
Terwijl hij het denkt trekt er een glimlach over zijn gezicht. Versgebakken koekjes….jammmie!
Tuurlijk is het leven niet altijd even aardig. En natuurlijk zijn er mensen die diep in de shit zitten of ziek zijn. Maar het gekke is, dat juist die mensen er op de een of andere manier altijd in slagen te genieten van klein geluk.
In tegenstelling tot hen die heel de wereld door een sluier van grijs verdriet en ongenoegen bekijken. En dan ook nog eens menen anderen aan te moeten spreken op hun gedrag.
Leven en laten leven, dat is echt zijn motto. Ga eerst eens kijken naar de kleine dingen om je heen. Geniet eens stiekem. Durf gelukkig te zijn met dingen. Ook al zijn ze nog zo klein.
Kijk eens niet naar wat je niet hebt, maar naar de dingen die je wel hebt. Dat leeft zoveel blijer en relaxter.
Hij werpt nog een laatste blik op de sneeuwklokjes en glimlacht dankbaar. Godzijdank heeft hij het vermogen om te kunnen genieten in zich.
Hij steekt de sleutels in het slot en stapt naar binnen. Verbaasd voelt hij onmiddellijk dat het warm is. Krijg nou wat. Zelfs de kachel is het spontaan weer gaan doen.
Geluk zit in een klein hoekje. Je moet alleen wel even kijken zo nu en dan!

© Rafe

5 feb 2009

Geen opmerkingen:

Een reactie posten