vrijdag 1 november 2013

Silver Bullet

De knal was oorverdovend en hij zag het zilver op zich af zoeven. Zijn hand kwam in een reflex razendsnel omhoog en hij zag de angst over haar gezicht flitsen, het verdrong de verdrietige wanhoop die tot dat moment haar gelaat getekend had. Zijn snelheid voldeed niet.
De kogel trof doel.


Ze was veranderd de laatste maanden. Het waren kleine dingetjes maar ze troffen hem keer op keer. Als hij onverwacht binnen kwam schokte haar lichaam nauwelijks merkbaar, maar het schokte.
Hij zag het.
Hij had het toegeschreven aan haar verdriet om het verlies van haar moeder. En Gód wat een gruwelijk verlies moest zijn meisje dragen. Haar moeder was wreed om het leven gekomen tijdens één van haar wandelingen in het bos. Wat deed zo’n oud mens ook ’s avonds laat tussen de bomen? Hij had het al zo vaak gezegd dat het onverantwoordelijk was, maar als dochter van haar moeder had ze zijn bezwaren weggewuifd en hem verzekerd dat haar moedertje wist wat ze deed. Sommige kruiden moesten nu eenmaal ’s nachts geplukt worden.

Tja, de wilde beesten hadden er blijkbaar anders over gedacht en hadden die onzalige nacht een feestmaal gehad. Het was zo erg geweest dat ze niet eens afscheid hadden kunnen nemen. De kist bleef dicht om hen de gruwelijke aanblik te besparen. Maar de witte gezichten van de medewerkers van de begrafenisonderneming hadden boekdelen gesproken. Om nog maar te zwijgen over de boswachter die haar gevonden had. De goede man durfde zijn meisje niet eens recht in de ogen te kijken.
Ach….zijn meisje toch. Hoe hij gewild had dat hij het haar had kunnen besparen, maar tevergeefs. De gruwelijke dood van haar moeder had een wissel op haar getrokken en hij troostte haar hoe en wanneer hij maar kon. Samen zouden ze er wel uit komen, samen konden ze alles.

Langzaam was hij zich bewust geworden van de kleine veranderingen. De blik in haar ogen als ze hem schijnbaar ongemerkt gadesloeg bezorgde hem koude rillingen. Zodra ze zag dat hij haar blikken voelde, glimlachte ze haar eigen lieve glimlach en hij ging haast aan zichzelf twijfelen of die kille blik in haar ogen er wel geweest was.
Maar hij was niet gek, hij wist het.
Ze had ook ineens voorgesteld te stoppen met vegetarisch zijn. Stomverbaasd had hij haar aangestaard, zij was immers de drijvende kracht achter hun macrobiotisch eten? Maar haar argument dat een volwassen man zoals hij vlees nodig had in plaats van kikkererwten en tofu, had hem als muziek in de oren geklonken en hij had zijn armzalige protest zeer snel gestaakt.

Toch miste hij haar ongedwongen liefhebben. Het leek of er een soort van muur tussen hen in was komen te staan en hij wist niet hoe hij de barrière moest doorbreken. Soms voelde hij zich zo eenzaam naast die onverzettelijke berg vrouwmens naast hem in bed, dat hij er stilletjes uitsloop en naar buiten ging. Dan gaf hij zich zó over aan gepeins en diepe gedachten dat de uren verstreken waren voor hij er erg in had en hij verkleumd tot op het bot terug hun sponde inkroop, meer moe en verdrietiger dan ooit tevoren.
Soms had hij het idee dat ze wakker was, maar zich stil hield. Uit respect voor haar zwijgend verdriet zei hij niks en viel het laatste uur van de nacht alsnog in een diepe slaap tot zij hem wekte. Haar toon was scherp geweest toen ze de wond die over zijn borst liep zag en hij kon maar niet begrijpen dat ze zo bot reageerde toen hij de oorzaak nóg maar eens vertelde.
Ze wist toch dat hij bij het scherpen van de riek was uitgeschoten?
Hij zuchtte toen hij zag dat de liefde van zijn leven zich terugtrok op een plek in haar hart waar hij niet meer in staat was haar te bereiken.

De dagen vergleden en hij kon de veranderingen nu niet meer negeren. Ze kwam amper nog buiten, behalve om het graf van haar moeder te bezoeken, en als hij voorstelde om een avondje iets leuks te gaan doen kon ze de vijandigheid in haar ogen nauwelijks verhullen. Het enige onderwerp van hun bijna sporadisch geworden gesprekken was de manier waarop haar arme moedertje om het leven was gekomen en haar onvermogen ermee om te gaan. Als hij haar niet beter kende leek het wel of ze hém er de schuld van gaf. Op hele donkere momenten vroeg hij zich zelfs in alle ernst af of de dood van haar moeder haar geestelijke vermogens had aangetast.
De manier waarop ze maar doorging over de gruwelijkheid ervan en haar zoeken naar een verklaring waarom er in hun anders zo vreedzame bos een dodelijk monster geslopen was, was haast ziekelijk te noemen. Ze leek te denken dat het beest dat haar arme moeder verscheurd had een weerwolf was.
Hij vond het te gek voor woorden.

Daar stond ze. Haar haren piekten alle kanten op en haar gezicht was verhit. Ze kwam uit de achterste schuur waar de grote oven stond en hield het oude pistool van zijn grootvader bevend beet terwijl ze hem vol wanhoop verwilderd aankeek. Druppels gesmolten zilver kleefden aan haar rokken en op haar hand zat een grote brandblaar.
Op dat moment scheurde besef zijn hersenen binnen en riep hij tevergeefs haar naam.



© Rafe

24 oktober 2010

Geen opmerkingen:

Een reactie posten